Az ország legjobb diákszónoka a Táncsics gimnáziumba jár!

Eötvös József Országos Középiskolai Szónokverseny 

2010. április 24.

Józó Muriel, a Táncsics gimnázium 10. osztályos tanulója – a regionális forduló megnyerése után – április 24-én Budapesten megmutatta, hogy az egész országban ő rendelkezik a legnagyobb meggyőző erővel, a legjobb fogalmazási technikával és a legszebb kiejtéssel az ifjú, 9. és 10. osztályos rétorok között. A két fordulón túljutott 26 versenyző közül őt választották legjobbnak.

Muriel most is vázlat nélkül, fejből mondta el az általa kitalált szónoki szöveget. Ismét egyedül ő volt az, aki erre a bátor tettre vállalkozott.

Felkészítő tanára, Fodor Éva mesélt arról, hogyan kezdett el segíteni tanítványának abban, hogy jó szónoki képességekkel induljon a versenyen.

- Első alkalommal adtam neki egy idézetet, és arra kértem, hogy tartson belőle egy 3-5 perces előadást. Később megtanítottam arra, hogyan kell jó vázlatot írni. Bal oldalra felírta röviden a gondolatait, a lap jobb oldalára pedig ezek kulcsszavait. Előbb megtanulta azt, hogy ne olvassa a szöveget, hanem mindig csak bele-bele pillantson, később pedig már teljesen elhagyta a papírt. Nem csak előttem kellett Murielnek szerepelnie, hanem osztályok előtt is. Előbb a saját osztálytársai hallgatták meg és segítettek tanácsokkal. Később pedig egy másik osztály elé állt ki, ami még nagyobb kihívást jelentett a számára, és így még inkább abba a szituációba került, ami a versenyen is várta.

Muriel az országos döntőn meglepődve olvasta el a feladatot.

- Egyáltalán nem éreztem könnyűnek. Teljesen más volt, mint amit eddig gyakoroltam. Nem egy egymondatos idézetet kaptunk, hanem egy fél oldalas szöveget. Ez a Föld napjával kapcsolatos Mezei András idézet volt. Miután kicsit megnyugodtam, elkezdtem összeszedni a gondolataimat, de tartottam attól, hogy kifutok a félórás felkészülési időből. Mindig izgulok a verseny előtt, de ahogy kiállok a közönség elé, megnyugszom. Élesben még aztán vagy rövidítek a szövegemen, vagy betoldok hozzá valamit, ez attól függ, hogy mennyire tetszik a nézőknek.

Az már biztos, hogy a közönségnek és a zsűrinek – köztük elnökének, Adamikné dr. Jászó Annának – is nagyon tetszett Muriel beszéde, ezért megkapta a legjobbnak járó oklevelet és serleget.

Forrás: OrosCafé (Fotó: Kecskeméti Krisztina)


II. FORDULÓ - REGIONÁLIS VERSENY, OROSHÁZA

2010. március 27. (szombat) 10:00

Eredmények - Beszámoló

Az orosházi Táncsics gimnáziumban 2010. március 27-én rendezték meg az ELTE szervezte Eötvös József Országos Középiskolai Szónokverseny regionális fordulóját a 9. és 10. évfolyamosok számára. Kilenc tanuló mérkőzött meg Orosházán, akik a környék középiskoláiból, többek közt Szegedről, Szolnokról, Csongrádról és Kiskunfélegyházáról érkeztek.

Minden intézményből egy-egy diák juthatott tovább az első, iskolai fordulók után a regionális versenyekre, melyek egy időpontban, öt helyszínen voltak az országban. A zsűrit Orosházán három fő alkotta, ketten az SZTE-ről, egy fő pedig Békéscsabáról érkezett – tudtuk meg Fodor Éva magyartanártól, a helyi szervezőtől.

A dél-magyarországi régiós versenyen a résztvevőknek egy, a helyszínen kapott idézet alapján kellett fél óra alatt egy szónoki beszédet írnia, majd azt a hallgatóság előtt 3-5 percben, egy rövid vázlat alapján előadnia.

Az idézet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes következő mondata volt: „Legyél azzá, amiért születtél, merd vállalni önmagad, és boldog leszel!”

A versenyzők közül csak egy akadt, aki vázlat nélkül, csupán gondolataira támaszkodva állt ki a közönség elé. Ő volt Józó Muriel, a Táncsics tanulója, kinek bátorságát és szónoki képességeit nagyra értékelte a zsűri.

A kilenc főből négy jutott tovább az országos versenyre, melyet április 24-én rendeznek meg Budapesten. A döntőn összesen 26 fő bizonyíthatja szónoki képességeit.

A dél-magyarországi régióból a következők jutottak tovább:

I. Józó Muriel Orosháza, Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola ( Felkészítő tanár: Fodor Éva)

II. Fehér Vivien Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium ( Felkészítő tanár: Zákányné Frei Erzsébet)

III. Szilágyi Adél Jászberény, Lehel Vezér Gimnázium ( Felkészítő tanár: Parti Tamás)

IV. Németh György Szeged, Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (Felkészítő tanár: Kandász Rózsa)

(Forrás: Oroscafe.hu)

süti beállítások módosítása