2014. augusztus 28- án új együttműködési megállapodás született az Orosházi Járásbíróság (elnök: Bartosné Dr. Tihanyi Krisztina) és az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola (igazgató: Dr. Blahó János) között. A megújított szerződés megtekinthető a következő részben. 

Az együttműködési megállapodás megújításához tartozik, hogy 2006-ban együttműködési megállapodás született az orosházi Városi Bírósággal Kissné Dr. Verasztó Éva Elnök (Orosházi Városi Bíróság) és Blahó János, a TMGSZ igazgatója között, melynek keretén belül tanulóink bírósági tárgyalásokon vehetnek részt azóta is minden évben, betekintést nyerve a magyar igazságszolgáltatás rendszerébe.

A humán tagozatos  diákok,  de más érdeklődő tagozatosok (például a közgazdaságot tanulóknál is szerepelnek jogi ismeretek) is látogatják a tárgyalásokat. Az együttműködést kidolgozta, majd a tárgyalások egyeztetője és kapcsolattartója: Viola Ibolya lett. A diákok a tárgyalások előtt elfogadják az etikai kódexben foglaltakat. 

Az együttműködés kialakításának előzményei:

A Felek között hagyományosan jó a kapcsolat, amelyet a több évre visszanyúló tárgyalási látogatások is jeleznek. A TMGSZ tanulói ezek során betekintést nyerhettek a jogalkalmazás gyakorlatába, és állampolgári ismereteik bővítésére is lehetőség nyílott.

A Felek – abból kiindulva, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az állampolgári ismeretek gyakorlati elsajátításának – fontos feladatuknak tekintik ennek fejlesztését; ezért e cél megvalósítása érdekében elhatározzák az együttműködés megállapodással történő megerősítését.

A Felek közötti együttműködés konkrét formái:

  1. A TMGSZ tanulói – előzetes egyeztetés után – lehetőséget kapnak arra, hogy a Bíróság által engedélyezett tárgyalásokat látogathassák. Ennek során megismerkedhetnek a bírói, az ügyészi és az ügyvédi munka menetével.
  2. A TMGSZ tanulói kötelezettséget vállalnak arra vonatkozóan, hogy a tárgyalások menetét nem zavarják, az azokon elvárható viselkedési normákat betartják.
  3. Az ügyben eljáró bíró – kérésre – a tárgyalás után a felmerült kérdésekre válaszolhat, ha erre lehetősége adódik.
  4. Adatvédelmi szempontok miatt a tárgyalások látogatása során a diákok tudomására jutott információk az „Állampolgári ismeretek” tanóra keretén kívül semmilyen más célra nem használhatók fel.
  5. Az együttműködési megállapodás kidolgozója és a kapcsolattartó személy: Viola Ibolya  (TMGSZ, magyar- történelem szakos tanár)               
  6. A jelen megállapodást a Felek határozatlan időre kötik, melyet bármely   fél 30 napos felmondási idővel, írásos, egyoldalú nyilatkozatával, indokolás nélkül felmondhat. A felmondás a megállapodást megszünteti.

 

süti beállítások módosítása