2006-ban együttműködési megállapodás született az orosházi Városi Bírósággal Kissné Dr. Verasztó Éva Elnök (Orosházi Városi Bíróság) és Blahó János, a TMGSZ igazgatója között, melynek keretén belül tanulóink bírósági tárgyalásokon vehetnek részt azóta is minden évben, betekintést nyerve a magyar igazságszolgáltatás rendszerébe.

A humán tagozatos  diákok,  de más érdeklődő tagozatosok (például a közgazdaságot tanulóknál is szerepelnek jogi ismeretek) is látogatják a tárgyalásokat. Az együttműködést kidolgozta, majd a tárgyalások egyeztetője és kapcsolattartója: Viola Ibolya lett. A diákok a tárgyalások előtt elfogadják az etikai kódexben foglaltakat. 

Az együttműködés kialakításának előzményei:

A Felek között hagyományosan jó a kapcsolat, amelyet a több évre visszanyúló tárgyalási látogatások is jeleznek. A TMGSZ tanulói ezek során betekintést nyerhettek a jogalkalmazás gyakorlatába, és állampolgári ismereteik bővítésére is lehetőség nyílott.

A Felek – abból kiindulva, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az állampolgári ismeretek gyakorlati elsajátításának – fontos feladatuknak tekintik ennek fejlesztését; ezért e cél megvalósítása érdekében elhatározzák az együttműködés megállapodással történő megerősítését.

A Felek közötti együttműködés konkrét formái:

  1. A TMGSZ tanulói – előzetes egyeztetés után – lehetőséget kapnak arra, hogy a Bíróság által engedélyezett tárgyalásokat látogathassák. Ennek során megismerkedhetnek a bírói, az ügyészi és az ügyvédi munka menetével.
  2. A TMGSZ tanulói kötelezettséget vállalnak arra vonatkozóan, hogy a tárgyalások menetét nem zavarják, az azokon elvárható viselkedési normákat betartják.
  3. Az ügyben eljáró bíró – kérésre – a tárgyalás után a felmerült kérdésekre válaszolhat, ha erre lehetősége adódik.
  4. Adatvédelmi szempontok miatt a tárgyalások látogatása során a diákok tudomására jutott információk az „Állampolgári ismeretek” tanóra keretén kívül semmilyen más célra nem használhatók fel.
  5. Az együttműködési megállapodás kidolgozója és a kapcsolattartó személy: Viola Ibolya  ( TMGSZ  , magyar- történelem szakos tanár)               
  6. A jelen megállapodást a Felek határozatlan időre kötik, melyet bármely   fél 30 napos felmondási idővel, írásos, egyoldalú nyilatkozatával, indokolás nélkül felmondhat. A felmondás a megállapodást megszünteti.

A szerződés megtekintése - tovább» 

A diákok 2010. évi beszámolói a különböző tárgyalásokról (lopás, betörés, súlyos testi sértés, rablás, szándékos rongálás):

„A tárgyalás jó alkalom volt arra, hogy külső szemlélőként megismerhessem az igazi bírósági ügymenetet, illetve az ügyben érintettek magatartását, valamint a bíró, ügyvéd és az ügyész munkáját.” (Farmasi Dóra, 12. A)

„Tanulságos volt számomra annak a pernek a megtekintése, amikor megláthattam, milyen következményekkel járhat az, ha valaki pár perc erejéig megfeledkezik magáról.” (Fekete Bernadett, 12. A)

„Elrettentő példa volt számomra az, hogy a két bűnöző viszonylag erős büntetést kapott látszólag nem is olyan nagynak tűnő bűntette miatt. Megnyugtató volt érezni, hogy mennyire komolyan veszik a bíróságon az igazságszolgáltatást és a bírónő, az ügyvédnő is alaposan kidolgozott érvekkel indokolta álláspontját és döntését.” (Megyik Klára, 11. F)

„A bűnözés nem kifizetődő, még akkor sem, ha megélhetés miatt követik el. Mindig van egy másik út.” (Zsedényi Fanni, 9. C humán tagozat)

„Jó volt látni a bírósági szakemberek felkészültségét, a törvények alkalmazását. Elgondolkodtam: aki az életben egyszer bűnt követ el, az megváltozhat-e még?” (Kovács Krisztián, 9. C humán tagozat)

„Azért tetszett, mert elképzelésem sem volt arról, hogy Magyarországon hogyan zajlanak le a bírósági eljárások. Sok tanulságot vontam le, például az adatvédelem fontosságáról.” (Nagy Zsuzsanna, 9. C humán tagozat)

„Régóta szerettem volna megnézni egy bírósági tárgyalást. Nagyon szépen köszönjük a vezető bírónőnek, Dr. Verasztó Évának azt a lehetőséget, hogy betekinthettünk az ítélethozatal működésébe.” (Bíró Kata, 11. F)

„Érdekes volt számomra az, hogy amit mondott a bírónő, az ügyvéd és az ügyész, mindenre volt paragrafus és kidolgozott érvrendszer. Remélem, lesz még rá alkalom, hogy újra láthassunk tárgyalásokat.” (Gál Diána, 11. F)

„Különleges és tanulságos élmény volt, szívesen megnéznék ilyet máskor is.” (Tompa Vivien, 9. C humán tagozat)

"Az egész tárgyalás nagyon érdekes volt, de nekem két dolog maradt meg igazán az emlékezetemben: az egyik, hogy a bírónőt egy félelemmel vegyes tisztelet övezi, a másik pedig az, hogy nem csupán a filmekben alakulnak úgy az események, miszerint a vádlott, a sértett és a tanú is szinte egy teljesen más képet formál a történtekről.
Igazán izgalmas volt így megfigyelni a perek ügymenetét." (Berczely Zsófia, 11.A)
 
"Nagyon köszönöm azt a lehetőséget, hogy megnézhettünk egy tárgyalást, és megfigyelhettük a bírósági határozatok létrejöttének körülményeit. Jó volt látni azt is, miként dönti el az igazságot a bírónő. Az elítélt, a vádlott és a tanúk tiszteletteljesek és fegyelmezettek voltak, ami pozitív és megnyugtató érzést keltett bennem. Remélem, lesz még alkalmunk elmenni a bíróságra, de persze csak megfigyelőként." (Maliga Adrienn, 11.A)
 
"Furcsa volt testközelből látni a jogi vitákat, a perrendtartást. Eddig ilyet csak a híradásokban vagy a filmekben láttam. Köszönöm ezt az élményt, illetve állampolgári ismereteim gyarapítását." (Tóth Dániel, 11.A
süti beállítások módosítása